Kom med i fællesskabet

Ti ting dine børn gerne vil vide om dig

anekdoter ideer skrivetips

Er du frisk på et tankeeksperiment? Det kan hjælpe dig med at komme videre, hvis du er gået i stå, eller give dig inspiration til at finde frem til det, der betyder allermest for dig - og dermed også essensen af det, der er vigtigst at få givet videre om dig og dit liv.

Det er sundt en gang imellem at betragte sig selv fra en ny vinkel, men det er måske sjældent, du får sådan en udfordring. Følg med, for nu skal vi på skattejagt i din hjernes kringlede afkroge. Skatten, det er gode historier og anekdoter om dig og dit liv.

Forestil dig, at du står ved et lyskryds og venter på grønt lys. På den anden side af gaden kan du se en fortovsrestaurant, og ved det nærmeste bord sidder en person, der virker bekendt. Du forsøger at lade være med at stirre, men så går det op for dig, hvor du har set vedkommende før. Personen ligner nemlig dig selv på en prik.

Du kommer langt om længe over krydset, og du bestemmer dig for, at du gerne vil lære personen lidt bede at kende. Det er trods alt ikke hver dag, man møder en tro kopi af sig selv.

Hvad vil du gerne vide? Og hvad vil du fortælle om dig selv til gengæld. Tænk ikke på de helt åbenlyse informationer som hårfarve, job, hobbyer eller familieforhold. Tænk hellere på kuriositeter, små hændelser, der har defineret dig eller været årsag til forandringer i dit liv. Det kan også være sære vaner, usædvanlige venskaber eller tilfældige møder, der endte med at ændre din livsbane.

Med andre ord: Stil spørgsmål til dig selv og skriv svaret ned som en enkelt sætning eller to. Bliv ved, indtil du har ti udsagn, som dine børn og børnebørn ikke ved om dig. Derefter kan du fortsætte med yderligere ti udsagn, som du har fortalt om mindst en gang, men som du bliver ved med at glemme at få skrevet ned.

Nogle af disse udsagn rummer en hel historie, men i første omgang skal du forsøge at bruge så få ord som muligt. Når du er færdig, har du en lille karakteristik af dig og dine mest betydningsfulde øjeblikke.

Jeg beder dig ikke om at udlevere dine dybeste hemmeligheder, som du ikke ønsker, nogen skal vide noget om. Tænk snarere på hændelser og karakteregenskaber, som dine efterkommere vil elske at kende til. Og som måske endda kan få dem til bedre at forstå, hvordan du er blevet til dig.

Her kommer fem mere eller mindre opdigtede eksempler, som kan give dig en ide om, hvad jeg mener:

  • Som barn ønskede jeg af og til, at jeg var en kat. Så kunne jeg gøre, hvad jeg ville, og ikke bekymre mig om noget.
  • Jeg forelskede mig i min mand i det øjeblik, jeg hørte ham synge solo for første gang.
  • Når jeg fylder opvaskemaskinen, kan jeg godt lide at sætte servicet på samme sted hver gang. Det skaber en meget tilfredsstillende orden.
  • Jeg kan ikke lide at opgive at læse en roman, hvis jeg først er begyndt. Det føles uhøfligt, som at afbryde en samtale midt i en sætning. Hvis jeg gør det alligevel, får jeg en lille smule dårlig samvittighed.
  • Som teenager kørte jeg ind i en bil, fordi jeg ville prøve at cykle med lukkede øjne.

Når du har skrevet så mange skæve, sjove, grænseoverskridende eller pinlige informationer ned, som du kan komme på, kan du lægge dem til side nogle dage. Vend så tilbage og læs dem igennem igen. Måske er du i mellemtiden kommet på flere, så kan du vælge også at skrive dem ned. Derefter kan du overveje, hvilke af dem der egner sig til at blive udvidet til en længere historie.

Under alle omstændigheder har du sammensat en liste af definerende udsagn eller overskrifter for dit liv, som dine børn og børnebørn kan vende tilbage til, når de ikke længere har mulighed for at spørge dig selv personligt. Det har stor værdi, og nogle vil kunne genkende karakteregenskaber, som de også selv har.

God fornøjelse med skattejagten.

Hvis du har brug for flere ideer til, hvad du kan skrive om, er der masser af inspiration at hente i min guide "Sådan udvælger du dine bedste historier".

Den vil jeg gerne høre mere om!

Gå ikke glip af mine gratis vejledninger og inspirerende artikler!

Få undervisning, motivationsboostere og nyt om kurser og aktiviteter direkte i din inbakke: