Begynd ikke med begyndelsen

Det er nærliggende at begynde med sin fødsel og barndom og tage det hele i kronologisk orden, når man gerne vil skrive sin livsfortælling. Desværre får den tilgang mange til at opgive, før de rigtig er kommet i gang, fordi det virker uoverskueligt og som et projekt, der kommer til at vare en evighed. Hvis du også har det sådan, så læs videre.

For selv om din familie eller dine venner har opfordret dig til at skrive din livsfortælling ned, så er det ikke ensbetydende med, at du skal skrive om HELE dit liv. Det er dig, der bestemmer, hvad du har lyst til at give videre. Ofte bliver fortællingen om dit liv endda bedre, hvis du udvælger en række historier og begivenheder og kun skriver om dem.

Hvorfor er det sådan? Tænk på en roman, du har læst, eller en film, du har set. Når forfatteren eller instruktøren gerne vil give dig en god historie, får du ikke alle detaljerne med. Du hører måske om én bestemt morgen i hovedpersonernes liv, men ikke om dem alle. Du ser ikke altid, at de binder deres snørebånd eller børster deres tænder. Kun hvis det har afgørende betydning for historien, eller du får vigtig information om deres personlighed på grund af måden de gør det på.

Forfatteren eller instruktøren springer simpelthen alt det kedelige over og går direkte til det sjove, det spændende, det nervepirrende og det, som betyder noget. De har udvalgt bestemte begivenheder og episoder for at fortælle dig noget om hovedpersonernes relationer, følelsesliv, holdninger og måden, de lever deres liv på. Derefter bliver du kastet direkte ind i kernen af den historie, de gerne vil fortælle.

Hen mod slutningen af romanen eller filmen bliver trådene som regel samlet pænt op, og nogle gange er der tilmed en rød tråd gennem hele fortællingen. Der er måske også et budskab eller en pointe, som du bagefter kan reflektere over.

På samme måde kan din livsfortælling blive mere spændende at læse, hvis du udvælger de bedste, de mest dramatiske, de sjoveste og de mest medrivende historier i stedet for at begynde med begyndelsen og tage det hele i kronologisk rækkefølge. De bedste historier behøver ikke at være dem uden konflikter eller mørke perioder. Det kan også være skelsættende begivenheder og kriser, som du kom igennem, eller traumer, du har lært at leve med. På den anden side kan der også ligge guld gemt i dine relationer. Hjertevarme møder med nye venner, skøre misforståelser, beundringsværdige forbilleder og uforståelige konflikter med dem, du aldrig helt lærte at forstå. Det vigtigste er, at du selv er afklaret med, at det er en historie, du gerne vil fortælle.

Hvis du vil videregive kronologien i dit liv, kan du lave en tidslinje. Det kan også hjælpe dig selv med at komme i tanke om de historier, du gerne vil skrive. Når du får en ny ide til en historie, så skriv nogle stikord, eller lave en liste med overskrifter. Begynd med den historie, som du har allermest lyst til at skrive, og fortsæt så med den, du dernæst har mest lyst til at skrive. Skriv hver historie færdig, før du begynder på den næste.

Efterhånden som du får skrevet nogle historier ned, dukker der helt sikkert flere op. Skriv dem på listen og vend tilbage til dem, når du er klar til næste historie. Lad være med at bekymre dig om rækkefølge og struktur til at begynde med. Det kan du tage senere, når du er godt i gang med dine historier og efterhånden har en mappe fuld af dem.

Hvis du følger rådene i den her artikel, vil du allerede efter første historie have noget, du kan give videre. Selv hvis du skulle blive forhindret i at skrive i en periode, behøver du ikke blive urolig. Du har sikkert mange historier, du kan fortælle, men husk, at nogle få, gode historier er bedre end slet ingen.

Hvis du har brug for flere ideer til, hvad du kan skrive om, er der masser af inspiration at hente i min guide "Sådan udvælger du dine bedste historier".

Gå ikke glip af mine gratis vejledninger og inspirerende artikler!

Få undervisning, motivationsboostere og nyt om kurser og aktiviteter direkte i din inbakke: